Paardenacademie Holistische Paardengeneeskunde

STUDENTEN

Paardenacademie Holistische Paardengeneeskunde

INLEIDING


ARTIKELS
DOELSTELLING FOTO' S
MODULES PRAKTIJK VERHALEN
PRAKTISCHE INFO FACEBOOK
DOCENTEN ORGANISATIE
STUDENTEN CONTACTPatrick van de Warenburg
Sinds enige tijd houd ik mij naast mij  werk bezig met het hoefbekappen bij paarden. Maar als echte paardenliefhebber ben ik natuurlijk in méér geďnteresseerd dan alleen maar hoeven.

De insteek van mij om aan de opleiding Natuurlijke Paardenhouderij te beginnen was dan ook dat met de kennis en ervaring, opgedaan tijdens de opleiding, ik beter kan functioneren als bekapper en door te ontwikkelen tot één ‘algemeen gezondheidsdienst verlener’ voor paarden. Ook wil ik in de toekomst graag pension aanbieden aan mensen die op zoek zijn naar natuurlijke huisvesting voor hun paarden (eventueel samen met andere eensgezinden). Zo kwam ik bij de Paardenacademie terecht. Deze verzorgt namelijk een praktijkgerichte opleiding waarin de gezondheid, het welzijn en de natuurlijke behoeften van paarden centraal staan. Allerlei mogelijke aspecten komen aan bod, te weten: anatomie en biomechanica, ziekten/behandelmethoden, diergeneeskunde, preventiegeneeskunde, huisvesting, voeding, hoefbekappen en gebitsverzorging. Ook wordt duidelijk hoe alles met elkaar samenhangt c.q. van elkaar afhankelijk is. Al met al zéér afwisselend, uitgebreid en alles heel goed uitgewerkt.

Eigenlijk zou iedere paardenliefhebber zich op deze manier met paarden bezig moeten houden!Zoals zovelen ben ik al van jongsaf gefascineerd door paarden. Alle schoolvakanties ging ik dus op ponykamp, en op reis met mijn ouders moest er wel altijd ergens een trektocht te paard tussen zitten, en op de schoolbanken zat ik te dagdromen over stoere hengsten en dappere merries – geďnspireerd door boeken als The black stallion en Black Beauty. Dat dromen heb ik lang volgehouden… tot ik besliste om eens uit te pluizen of ik van die dromen misschien geen realiteit kon maken. Ondertussen had ik al een diploma ‘politieke wetenschappen’ op zak, en heel diverse werkervaringen, had ik me ook nog eens op de fotografie gestort, maar de momenten dat ik me echt op mijn plaats voelde, waren die dat ik met paarden bezig kon zijn. Een hele speurtocht op het internet, en wat goede tips, brachten me eerst langs Skyfarm en ook Terra Natura, en zo een ommetje langs Spirit Horses, en dan uiteindelijk bij de Paardenacademie. Heel het opzet leek goed aan te sluiten bij hoe ik zelf al leefde (met aandacht voor duurzaamheid, ecologie, balans…).

Ondertussen naderen we het einde van het eerste jaar van deze opleiding, en zijn mijn verwachtingen al grotendeels ingevuld: een heel ruime opleiding, een kleine groep enthousiaste medestudenten, gemotiveerde docenten. Ruim betekent: heel wat verschillende onderwerpen komen aan bod, maar ook: er is tijd voor improvisatie (bv een wandeling met de paarden van de academie als het lekker weer is) en voor uitwisseling van ideeën tussen de studenten onderling, en ook met de docenten. Voorlopig zorgt de opleiding ook nog voor heel wat frustratie, omdat ik zóveel tegenkom waarin ik me nog verder zou willen verdiepen. Heel precies weet ik het nog niet, welke richting ik zal opgaan, maar beetje bij beetje bouw ik intussen mijn dromen om tot mijn ‘realiteit’.

Fox & Horse
Holistic Horse Care
www.foxandhorse.be

Alexia LaperrePaardengemijmer

Wars van de wereld.
Door mensenhand geleid.
Valt zoveel meer te beleven.
In de stille kracht van ons zijn.

Geknecht en gekneveld.
In totale onwetendheid.
Wordt onze natuur vernederd.
Tot statussymbool herleid.

Nog wordt niet begrepen.
Hoe alles één is en gelijk.
Door in het gevoel te treden.
En met alles verbonden te zijn.

Wat kan ik de mensheid leren.
Zolang die in de geest verwijlt.
En zijn hart blijft omgeven.
Door een muur van onverschilligheid.

Tussen aarde en hemel.
Waar het heden zich uitspreidt.
Zit onze wereld verweven.
In osmose met de tijd.

Wil je mij tegemoet treden.
Ontdekken ons ware zijn…
Kom mij dan invoelend strelen.
Terwijl ik jou mijn wereld binnenleid

Two Miles                         23/5/2009

Paard in Balans
www.paardeninbalans.beKim Koppen


 
Toen ik het curriculum van de paardenacademie op het internet zag was ik meteen enthousiast. Alle onderwerpen die belangrijk zijn voor het houden van paarden op natuurlijke wijze komen aan bod.

Na een kennismakingsgesprek was ik helemaal overtuigd, hiermee wilde ik mijn vrije zaterdag wel vullen! Ook al moet ik hiervoor elke zaterdag 4 uur in de auto zitten…

Op de paardenacademie is een mooi leslokaal aanwezig en de oefenpaarden staan op een prachtig stuk weiland (veel ruimte!) met stromend water en beschutting van bomen.

De lessen begonnen begin september. De combinatie theorie/praktijk bevalt mij goed. Je zit niet de hele dag in de schoolbankjes, maar alles wordt meteen gecombineerd met de praktijk. Elke lesdag verloopt weer anders door de grote variatie aan onderwerpen die behandeld worden. Bijna elke lesdag komt er een andere interessante gastdocent langs, met veel praktijkervaring en weer nieuwe inzichten.

Doordat de lesgroep niet te groot is, is er alle gelegenheid om vragen te stellen.

Kortom ik vind de opleiding, compleet, gevarieerd en ook vooral erg leuk! 

Jeanine Nadia Kruk


 
Op mijn 14e ging het dan eindelijk gebeuren, ik mocht op paardrijles! Kort erna had ik al verzorgpaarden en ging het van 1 keer in de week paardrijden naar 7 dagen per week. Toen ik eenmaal een richting moest kiezen voor mijn school, wilde ik graag een opleiding gaan doen met paarden. Maar een 4 jarige opleiding volgen waarvan je 2 jaar stage moest lopen, wat uiteindelijk toendertijd bij veel stallen alleen maar uit stallen uitmesten bestond, had ik besloten het niet te doen. Een paar jaar later heb ik de KNHS Basisinstructeursopleiding gevolgd. En ben ik begonnen met dartmoorpony's zadelmak en ruitermak te maken. Ik heb veel mensen geholpen met hun paard/pony als ze daar problemen mee hadden. Ik heb op veel verschillende stallen stage gelopen en gewerkt waar ik veel geleerd heb. Nog even later heb ik de cursus natuurlijk bekappen gevolgd en ben ik een hele andere richting van paarden houden begonnen. Richting natuurlijk, geen dekens, geen hoefijzers etc.
 
Toch had ik het idee om toch nog ergens een goede opleiding te volgen met paarden. Maar bijna alle opleidingen zijn gericht op het houden van paarden op stal, met dekens en hoefijzers, lekker veel krachtvoer etc en ik zocht juist het tegenovergestelde. Toen ik een paard had aangeschaft heb ik Hans Arendse langs laten komen om de hoefijzers te verwijderen en hem natuurlijk te laten bekappen. Hij vertelde mij over de opleiding van de paardenacademie. Thuis gekomen ben ik meteen op de website gaan kijken en het leek mij een super leuke opleiding. Precies wat ik zocht! Toen ben ik een halve dag langs geweest en was meteen verkocht.
 
Ik heb de opleiding gevolgd van sept 2009 tot en met juli 2011. De lessen waren erg leuk en leerzaam en ik ben erg blij dat ik deze opleiding heb gevolgd. Ik heb daar zoveel geleerd en vooral over mijzelf!Hannah SillisAls kind al tekende ik tientallen plannetjes over hoe mijn ‘toekomstige paardenhouderij’ er zou gaan uitzien. In die tijd stonden er nog een hele rij stallen op getekend.

Ik hield ervan samen te zijn met de paarden op de manege. Toch had ik het gevoel dat er iets niet klopte aan de manier waarop de paarden leefden en hoe er mee omgegaan werd.

Ook ik ben zo begonnen met mijn eigen paardje, Magic. s’ Nachts ging hij op stal en overdag de weide in, rijden met bit, eten geven op vaste momenten, zacht stro in de stal, …

Toen de dierenarts me vertelde dat Magic hoefkatrolonsteking had is alles in een stroomversnelling gekomen. Via internet, boeken en tijdschriften zocht ik naar een manier om mijn paard toch nog een zo goed en aangenaam mogelijk leven te geven. Hoe meer ik las over de natuurlijke manier van omgaan met en houden van paarden des te meer mijn ogen opengingen.

Via TAONARA kwam ik terecht op de website van de Academie voor Natuurlijke Paardenhouderij. Na het lezen van de website nam ik meteen contact op met hen en kreeg Erico aan de lijn. Ik werd vriendelijk uitgenodigd om eens een lesdag bij te wonen.

‘Dit is het!’ wist ik: Docenten met een goede, brede en betrouwbare kennis over hun vak (als dierenarts, als bekapper, als bodembioloog,  als …) én met oog voor het hele paard en studenten die al even gek zijn van paarden als ik.

De droom over een eigen paardenhouderij die is er nog steeds maar dat plannetje zou er, moest ik het nu opnieuw tekenen, heel anders (lees natuurlijker en paardvriendelijker) uitzien.

Ik kijk al uit naar de volgende lessen!Marielle de VeenAls een klein kind was ik al gefascineerd door paarden en fantaseerde altijd hoe het zou zijn een eigen paard te hebben. Mijn eerste verzorg pony was een kleine zwarte schetlander. Toen deze stierf kreeg ik twee nieuwe verzorge paarden.

En na heel veel zeuren mocht ik op paardrijles. Op die manege heb ik ongeveer 4 jaar gereden en ik heb vaak ponykamp meegedaan.

Toen ben ik met mijn ouders gaan kijken naar een eigen paard, kwam Rio in zicht. Het was liefde op het eerste gezicht !!! Het enige waar ik nog aan kon denken was hij !! Dit was hem het moest! Maar hij werd bij de aankoop keuring niet goed gekeurd. Ik kon het niet geloven. Ik dacht "hij hoort bij mij". Op röntgenfoto’s was er niets te zien. Waarschijnlijk had hij wat last nog van zijn val tijdens de springles bij zijn vorige eigenaresse. Een week rust gegeven en andere dierenarts op nieuw laten keuren. Eindelijk slaagde mijn mannetje met vlag en wimpel. Zo begon mijn weg met Rio. Helaas ben ik er sins twee jaar achter dat Rio een lekkende hartklep heeft . Hij wordt nu niet meer gereden.

Nu 8 jaar later hebben we 4 eigen paarden.

Rio: kwpn ruin 13 jaar
Shadow:schetlander ruin 5 jaar .
Casper :haflinger x arabier ruin wordt 4 jaar
Luna  :fjorden merrie van 9 maanden.

Ik doe heel veel grondwerk met mijn paarden. Onder andere ; parelli, loswerken, rechtrichten en nog ander richtingen. Ik hou me niet aan een methode, maar ik pak er uit wat ik en mijn paarden fijn vinden om te werken. Ik ben dol gelukkig met mijn paarden en heb me handen vol aan zee. Maar dat heb ik er graag voor over. Ik heb net de opleiding paardenhouderij mbo afgerond, maar dit was toch niet helemaal "mijn ding" . Omdat ik altijd zeer geďnteresseerd ben geweest in alles wat met de gezondheid van het paard te maken heeft, vindt ik de Paardenacademie een hele fijne en leerzame school met leuke medestudenten en leuk leraren. Ik kijk elke week weer naar de zaterdag uit.

Ik hoop dat ik uiteindelijk een eigen bedrijfje kan beginnen waar ik natuurlijke bekappen, paardensport massage en rij en grondwerkles kan doen.


Marjolein AdriaensensIk ben al ongeveer 10 jaar met paarden bezig. Mijn zus heeft me met deze microbe aangestoken. Zij had al 1 maal les gevolgd in een traditionele manege maar dat vond ze maar niets, al die regeltjes! totdat we in onze buurt een westernmanege tegenkwamen. Ik was meteen verkocht. In deze manege was alles veel rustiger, de mensen en ook de paarden. Je moest zelf je paard uit de wei of paddock halen, zelf borstelen en opzadelen. Ook achteraf afzadelen, nog eventjes borstelen, een koekje geven en dan terug in de wei. Hier heb ik 7 jaar les gevolgd. Ondertussen was ik verhuisd naar een afgelegen huis met een grote wei en een loopstal. Ideaal om een paardje op te zetten natuurlijk.

Als eerste kwam de pony van 27 jaar oud. Een verzorgpony dus. Mijn ouders wilden zeker weten dat ik verantwoordelijk genoeg was. Later heb ik Quarter ruin van 7 jaar gekocht, Tarun. Hem gewoon eventjes opzadelen en buiten gaan rijden was geen optie. Hij had totaal geen respect. Ik ben ermee over beken gevlogen, nieuwe akkers omgeploegd, enz. Toen ben ik begonnen met het lezen over grondwerk en dit dan ook toepassen op Tarun. Gemakkelijk was het niet. Dit heeft voor ons samen veel bloed, zweet, en tranen gekost. Maar na enkele jaren is het mij toch gelukt om van hem een lief, rustig en respectvol paard te maken.

Toen besefte ik dat dit mijn doel was. Het trainen en het helpen van 'probleempaarden'. Maar omdat ik nog wat onzeker was wilde ik graag nog cursussen gaan volgen. Toen begon mijn zoektocht. Uiteindelijk ben ik op de paardenacademie uitgekomen en het zeer uitgebreide gamma van lessen sprak mij zeer hard aan. Na een halve dag te hebben meegelopen was de keuze snel gemaakt. Dit was het!!

Nu kijk ik elke maandag uit om naar de volgende les te gaan om nog een heleboel bij te leren.Paardenacademie Holistische Paardengeneeskunde Paardenacademie is e-learning geworden!

Broekhem 65

6301 HE
Valkenburg aan de Geul

Tel: 043-6015701
info@paardenacademie.nl

Paardenacademie is onderdeel van de Stichting Biomentor
Paardenacademie Holistische Paardengeneeskunde